INCI: Octyl methoxycinnamate or ethylhexyl methoxycinnamate (EHMC)
اکتینوکسات یا اتیل هگزیل متوکسی سینامات و یا اکتیل متوکسی سینامات یک مایع شفاف و محلول در آب است. اتیل هگزیل متوکسی سینامات یکی از دو مشتق سینامات ها است که به عنوان فیلتر نور UVB در گروه فیلتر های شیمایی در فرمولاسیون انواع مختلفی از محصولات از جمله ضد آفتاب و محصولات آرایشی که حاوی مواد محافظ پوست در برابر آفتاب هستند استفاده می شود. این ماده یکی از رایج ترین و با قدمت ترین فیلترهای ضد آفتاب است که در درجه اول یک محافظ نور UVB است و نه UVA .
اگر چه این ماده مقدار کمی در برابر UVA محافظت ایجاد میکند ولی در کل برای محافظت کامل در برابر UVA باید با یک فیلتر نور UVA اختصاصی در فرمولاسیون همراه شود. این همراهی عموما جوری صورت میگیرد که منجر به پایداری بهتر و بیشتر اکتینوکسات در مقابل نور نیز بشود چون این فیلتر پایداری کمی در مقابل نور دارد و فیلتر های مانند تینوسورب ام برای این منظور کمک کننده است. این ماده هنگامی که در یک محصول ضد آفتاب بدون نیاز به نسخه پزشک به عنوان فیلتر ضد آفتاب استفاده شود بر روی لیبل محصول عبارت اکتینوکسات (Octinoxate) ذکر می شود.
چرا از اکتینوکسات در محصولات آرایشی و بهداشتی و مراقبت های شخصی استفاده می شود؟
اتیل هگزیل متوکسی سینامات یا اکتینوکسات در محصولاتی استفاده می شود که برای جذب ، بازتاب یا پراکندگی اشعه ماورا بنفش روی پوست استفاده می شوند. این موضوع برای محافظت از پوست در برابر آفتاب سوختگی و همچنین سایر اثرات مخرب آفتاب است. اتیل هگزیل متوکسی سینامات همچنین از محصولات کازمتیک در برابر خرابی ناشی از اشعه UV محافظت می کند. وقتی این ماده برای محافظت از محصول مورد استفاده قرار می گیرد، عموما بر روی لیبل محصول آن را اتیل هگزیل متوکسی سینامات نامیده و ذکر می شود.
طول موج نور UV کمتر از نور مرئی است. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور ماوراء بنفش ممکن است منجر به اثرات مخربی در پوست ، چشم و سیستم ایمنی بدن شود. نور UV به کلاژن آسیب می رساند و به پیری پوست کمک می کند. اتیل هگزیل متوکسی سینامات ( اکتینوکسات ) می تواند با جذب اشعه ماورا بنفش در برابر آفتاب سوختگی و سایر آسیب های پوستی ناشی از نور UV از پوست محافظت کند.
آیا اکتینوکسات اثرات استروژنی داشته و خطرناک است؟
این ماده از سابقه ایمنی خوب و غیر انکاری برخوردار است. سازمان غذا و داروی ایالات متحده در یک بررسی داروی بدون نیاز به نسخه که برای اکتینوکسات انجام داد، استفاده از این ماده را به عنوان یک ماده فیلتر کننده نور آفتاب تا غلظت 7.5 درصد تایید کرد و کمیسیون اتحادیه اروپا حداکثر مقدار مجاز در ضد آفتاب ها را 10% تعیین کرده است. به هیچ وجه پژوهشی وجود ندارد که این ادعا را ثابت کند که اکتینوسات وقتی در فرمولاسیون یک ضد آفتاب است برای سلامت مصرف کننده دارای خطر باشد.
مطالعاتی وجود دارد که نشان می دهد برخی از فیلترهای ضد آفتاب از جمله اتیل هگزیل متوکسی سینامات ممکن است مانند هورمون استروژن فعالیت کنند. بنابراین از کمیته علمی مصرف کنندگان محصولات آرایشی و بهداشتی و محصولات غیر خوراکی کمیسیون اروپا (SCCNFP) خواسته شد تا بررسی کند که آیا فیلترهای ماوراء بنفش همانطور که در محصولات ضد آفتاب استفاده می شود دارای اثرات استروژنی هستند که احتمال تأثیر منفی بر سلامت انسان داشته باشد؟
SCCNFP نتیجه گرفت که فیلترهای ماوراء بنفش مورد استفاده در محصولات ضد آفتاب مجاز در بازار اروپا هیچ اثر استروژنی ندارند که بتواند به طور بالقوه بر سلامت انسان تأثیر منفی بگذارد.
4 نظر در “اکتینوکسات در کازمتیک”
سلام وقت بخیر. ممنون برای مطالب مفیدی که گذاشتید. من درمورد اکتینوکسات در کرمهای ضد افتاب خیلی نگرانم چون دوز به کار رفته رو مشخص نمیکنند و در خیلی از سایتها خوندم که آزمایشش به روی حیوانات اثر منفی داشته، میخواستم از بابت ایمن بودنش مطمئن بشم. همینطور در مورد اکتو کرایلن، این ماده در کرم ضدافتاب گیاهی هم دیدم به کار رفته. ممنون میشم بنده رو راهنمایی بفرمایید.
سلام و تشکر / احتراما کاملا مشخص است سایت هایی که به شما اطلاعات داده اند کاملا غیر معتبر بوده اند و با درج اطلاعات غلط صد ها کاربر مثل شما رو کشوندن توی سایت هاشون. اصطلاح ضد آفتاب گیاهی فقط توسط افراد بازاری سودجو استفاده میشه نه توسط یک متخصص شیمی کازمتیک / اکتوکریلن و اکتینوسات که شما نگران آنها هستید خیلی واضح زیر مقاله شون ایمن بودن و جهانی بودن اونا رو نوشتم کافی است مطالعه بفرمایید. اگر نیاز به تایید بیشتری دارید کافی است هر کسی حرف بنده را نفی کرد آدرس سایت بنده رو بهشون بدید تا سر افکنده و رسوا شوند. در مورد اینکه برندها چه درصدری میزنن قانون درصد ها رو چک میکنه و شما در هیچ محصولی نمیبینید که چه برندی چند درصد زده است مگر در موادرد خاص و اکتیوهای خاص که این موضوع قطعا در مورد فیلتر های ضد آفتاب تاکنون در هیچ جای دنیا رخ نداده بنویسن ما اینقدر درصد از این فیلتر زدیم. فقط یک جایی من دیدم در سفورا یک محصول ری ستینگ ضد آفتاب مینرال بود اونم نوشته بود بالای 20 درصد زینک اکساید یعنی باز دقیق مشخص نیست 22 است 21 است یا بیشتر. در هر حال برندها اگر از قانون تخطی کنن نه تنها قانون جلوشون رو میگیره بلکه کالا اون برند نابود و خاکستر خواهد شد و قطعا هیچ برنید نان خود را آجر نمیکند و بهانه دست قانون و رقبا نمیدهد که تمام زحماتش نابود شود. اما برندها و محصولاتی مثل هین ضد آفتاب های به اصطلاح گیاهی که به شما اطلاعات داده اند احتمالا چون نظارت روشون نیست و برند معتبری هم نیستند و به محض نابودی فرداش مثل قارچ سمی یک چیز دیگه با نام دیگه تولید میکنند، اینها خطرناک اند و شما باید نگران اونها باشید. ممنون از توجه شما
با سلام این موردی که فرمودید اکتینوکسات اگه به عنوان فیلتر باشه با همین عنوان. روی لیبل نوشته میشه،درمورد ضدآفتابهای ایرانی هم صدق میکنه؟ و سوال دومم اینکه چرا خیلی از ضدآفتابهای ایرانی در لیست ترکیبات دارای غلط املایی هستند؟
سلام خانم سلطانی عزیز در پاسخ سوال اول ، بله در مورد محصولات ایرانی هم صدق میکنه و باید بکنه چون ایران در کازمتیک از قوانین اتحادیه اروپا طبعیت میکند. در پاسخ سوال دوم باید عرض کنم دلایل زیادی برای غلط املایی ها وجود دارد که عمدتا مقصر گرافیست های شرکت ها و اون شخص تایید کننده متن لیبل محصول است که بعد میفرسته برای چاپ، ناظران غذاو دارو هم سریعا یک نگاهی میاندازند و خیلی براشون مهم نیست که یک الف را و نوشته باشیی و یا یک دونه کاما رو ننوشته باشی. البته همیشه در تبدیل نام یک ماده از انگلیسی به فارسی چالش هایی برای همه وجود دارد چون عملا تلفظ ها را به فارسی باید نوشت و هر کسی به لهجه خودش مینویسه. برای مثال dmdm hydantoin را بجای اینکه بگویند دی ام دی ام هایدنتوین، مینویسیند دی ام دی ام هدیشن. با تشکر از شما